Szeplőtelen Fogantatás

 2009.12.08. 08:23

 "A kimondhatatlan Isten (...) kezdettől fogva és a századok előtt egyszülött Fiának anyát választott és rendelt, hogy a Fiú testet öltve az idők boldog teljességében tőle megszülessék. Ezt az anyát az összes teremtményekhez képest annyira megajándékozta a szeretetével, hogy egyedül benne lelte a saját akaratához legközelebb álló tetszését(...)

Így tehát mindenképpen illő volt, hogy ő mindig a legtökéletesebb szentség díszeivel fölékesítve tündököljön, és teljesen mentes lévén még az áteredő bűn szennyétől is, az őskígyón a legnagyszerűbb győzelmet arassa, ő, az oly tiszteletreméltó anya(...)Maga a Fiú választotta őt, hogy valóságosan a maga anyjává tegye, és akitől a Szentlélek azt akarta és eszközölte ki, hogy tőle, az anyától fogantassék és szülessék meg, akiből ő származik. (...)
(...) kijelentjük, kihirdetjük és meghatározzuk, hogy az a tan, amely azt tartja, hogy a Boldogságos Szűz Mária fogantatásának első pillanatában, a mindenható Isten egyedülálló kegyelméből és kiváltságából, az emberi nem Üdvözítőjének, Jézus Krisztusnak érdemeire való tekintettel, az áteredő bűnnek minden szennyétől eleve megőrizve mentes volt: Istentől való kinyilatkoztatás, és ezért erősen és állhatatosan kell hinnie minden hívőnek.,,

"Mária fogantatása egészen csendes, észrevétlen kezdete a megváltás megvalósulásának. Isten előkészíti művét. Advent időszakában a készület idején Istenre tekintünk, aki csendesen készíti elő művét. Advent sokszor csendes készülődése igazi örömet, a karácsony örömét készíti elő szívünkben. 

A mai napon, Szeplőtelen Fogantatás ünnepét üljük."

Azt hiszem még sosem írtam semmit a Szűzanyáról...

az ő csendessége, észrevétlensége annyira lényében van, hogy talán hozzám hasonlóan mások is vannak, akik sokkal inkább a háromszemélyű Istent helyezik életük középpontjába, mint a Szűzanyát.

A mai napon kicsit azon gondolkodtam el, hogy a Jóisten valóban mennyire azt teszi amit Ő akar :-) Hogy valóban annak és annyi kegyelmet ad, amennyit akar. Itt volt ez a lány, akit öröktől fogva kiválasztott, s megőrizte őt a bűn midnen szennyétől. Kicsit elszégyenlem magam, mert az jut eszembe, hogy milyen jó volt Máriának, hiszen könnyű volt neki megőrizni tisztaságát, ha minden kegyelemmel teljes volt.

S ezzel szemben itt vagyunk mi, akik nap, mint nap küzdünk a bűneink ellen, akaratunk rabjai vagyunk, s ha néha-néha ideig-óráig meg is tudjuk őrizni szívünk tisztaságát, mégis újra és újra elbukunk.

Ha ezen a gondolatsoron megyek végig, mégis oda kell eljutnom, hogy a szabad akaratot mindannyian megkaptuk. Ahogyan mi, úgy Mária is.

Milyen alázattal és mély hittel mondta ki az igent Isten akaratára, mekkora bizodalma volt a Gondviselésben, hogy minden tétovázás nélkül ki tudta mondani az Igent.

Igen, ott volt az Isten kegyelme, mely teljesen eltöltötte őt, de ott volt a szabad akarata is, mellyel ő saját maga lépett az Isten róla megálmodott útjára.

Ha megnyitjuk szívünket a kegyelem előtt, mely reánk is folyamatosan árad, mi is képesek lehetünk arra, hogy bizalommal vessük magunkat Atyánk karjába. Bár a Jóisten úgy ossza kegyelmét, ahogyan Neki tetszik, mégis mindnyájunknak megadja azt a kegyelmet, mely elég az üdvösségünkhöz.Megadja azt a kegyelmet, mely elég ahhoz, hogy Vele járjunk, hogy az Ő útját válasszuk, hogy az ő öröktől fogva lévő rólunk alkotott tervét megvalósítsuk. Hiszen ahogyan a Szűzanyát öröktől fogva kiválasztotta és személy szerint őt választotta erre a "feladatra", úgy engem is kiválasztott egy feladatra, melyet csak és kizárólag én tudok megvalósítani.

Ezt a feladatot, küldetést kell felismernem. Azt a küldetést, melyet nekem kell megtennem, mert egyedül tőlem várja az Úr. Szűzanyánkra a Szentlélek szállt le, ezáltal lett Ő Isten Anyjává. Minket is a Szentlélek erősít meg abban, hogy hivatásunkban meg tudjuk élni küldetésünket.  Erre kell kimondanom az Igent, s ehhez kell befogadnom a kegyelmet, hogy ahogyan Mária képes volt Istenre hagyatkozni, úgy én is képes legyek minden reggel ezzel kezdeni a napot: Itt vagyok Uram, engem küldj, s legyen nekem a Te akaratod szerint... 

"Jézus édesanyjától a lelki
  tisztaság vágyát szeretnénk megtanulni, amely adventi utunkon nagy
  segítség számunkra, hogy találkozhassunk Jézussal. Mária példája erőt ad
  nekünk, akik naponta küzdünk bűneinkkel, hogy érdemes és lehet Isten
  akarata szerint élni."

 

 




 

Címkék: szűzanya

A bejegyzés trackback címe:

https://istenutja.blog.hu/api/trackback/id/tr781582459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása