Laudetur

 2010.03.08. 09:30

Bölcsesség
Ó, adj kegyelmet nekünk, hogy csak azt szeressük, ami neked tetszik,
hogy minden gondolatunk és akaratunk
tökéletesen egy legyen a tiéddel!

Milyen jó Istennek szolgálni!
Milyen gazdagon jutalmazza
már e földön azokat, akik szeretik őt!

Add meg, fölséges Teremtőm,
hogy szent kegyelmed segítségével
minden erőmmel neked szolgáljak,
dicsőségeden dolgozzam,
hiszen ez életemnek legfőbb kötelessége!

De la Salle Szent János



Tanulságos történet

Gyökössy Endre: Az áldott orvos értünk szenved

Lehet, hogy nincs még erőd megvallani bűneidet valakinek. Lehet, hogy nincs még erőd bekopogtatni egy lelki gondozóhoz, és kiborítani a szemetes kosaradat. Ám akkor is van Valakid. Egyvalakid szüntelen: a te Áldott Orvosod, a mi Urunk Jézus Krisztus.


Ha gyötrelmes az éjszakád – olvasd az evangéliumokat! Bűneid mélyén – olvasd a keresztre feszítés történetét! És egyszer ott találod magad a kereszt tövében, ahol érted szenved az emberfia. S egyszer kibuggyan szádon:

– Én Uram és én Istenem! Könyörülj rajtam! Most már érzem, tudom, hogy hol, miben vétkeztem, tudom, mi lakik bennem!


S akkor mondd ki, amire rádöbbentél a kereszt tövében! Ahogy egyszer egy nem hívő ember megtorpant a múzeumban az egész falat betöltő Golgota–kép előtt: Jézus nézett le rá. Odalépett és elolvasta a kép feliratát.

„Ezt tettem érted, te mit tettél értem?"

Megkövülve állt, majd könnyes arccal kilépett a kiállító teremből – és megújult az élete. Mert megállt a Golgota keresztje alatt. És bűnössé lett egy addig „jó” ember. Mert felnézett az Ember Fiára!


Ahogy növekedik benned Jézus Lénye, úgy hullatod el bűneidet, és érlel életed jó gyümölcsöket.


Minden bűn halált fiadzik; de Jézus meghalt, hogy nekem ne kelljen meghalnom bűneim miatt. Isten segít.



 

Lelkipásztori elmélkedés

Hangsúlyok

Odajött Jézushoz néhány ember, s azokról a galileaiakról hozott hírt, akiknek vérét Pilátus áldozatuk vérével vegyítette. Erre Jézus megjegyezte: "Azt hiszitek, hogy ezek a galileaiak bűnösebbek voltak, mint a többi galileai, azért, hogy így jártak? Mondom nektek: nem! De ha nem tartotok bűnbánatot, éppúgy elvesztek ti is mindnyájan. Vagy azt gondoljátok, hogy az a tizennyolc ember, akire rádőlt Siloámban a torony, és megölte őket, bűnösebbek voltak a Jeruzsálemben élő többi embernél? Mondom nektek: nem! De ha nem tartotok bűnbánatot, éppúgy elvesztek ti is mindnyájan." Aztán egy példabeszédet mondott. "Egy embernek fügefa volt a szőlejében. Kiment, gyümölcsöt keresett rajta, de nem talált. Erre így szólt vincellérjéhez: Idejárok három év óta, hogy gyümölcsöt keressek ezen a fügefán, de nem találok. Vágd ki! Miért foglalja itt a helyet? De az így válaszolt: Uram, hagyd meg még az idén. Körülásom és megtrágyázom, hátha terem majd jövőre? Ha mégsem, akkor kivághatod." Lk 13:01-09

Metanoia

A görög szentírás metanoia szava a gondolkozás megváltoztatására utal. Ezt a szót fordították úgy is, hogy térjetek meg, de úgy is, ahogy most is hallhattuk, tartsatok bűnbánatot. A gondolkozás megváltoztatását kapcsolatba lehet hozni a bűnbánattal is, de míg a bűnbánatra való felszólításban a mi tetteink a hangsúlyosak, addig a megtérésre való felszólításban az a hangsúlyos, akihez megtérünk, aki hív, az a hangsúlyos, amit Isten tesz. Megtérésünkben Istentől megszólítottak vagyunk. Mennyei Atyánktól motivált gondolkozásunk, nyithatja meg fülünket Jézus tanítására, a Szentlélek sugallatára!

Vö. Jn 6:44a, Róm 10:17, Jel 3:6

Meg lehet térni

A megtérést, mint lehetőséget, Jézus hallgatói elé tárja. Közel van hozzátok az Isten Országa, az Isten Uralma. Most térjetek meg, amíg Atyám vonzása jelen van, mert „Senki sem jöhet énhozzám, ha nem vonzza őt az Atya”

Jn 6:44

Térjetek meg hozzám, bízzatok bennem, különben mindannyian elvesztek! Mennyi Atyánk nemcsak vonz, ösztökél is bennünket a fordulatra! Saullal együtt mi is, felhagyhatunk az ösztöke elleni rugdalózással, engedhetünk az isteni vonzásnak, megtérhetünk Jézushoz!

Vö. ApCsel 26:14

„Születésünknél fogva mi is a harag gyermekei voltunk, akárcsak a többi ember. De a végtelenül irgalmas Isten azzal mutatta meg nagy szeretetét irántunk, hogy Krisztussal életre keltett minket, bűneinkben halottakat is.” 

Ef 2:3-5

Holtak

Jézus hallgatói egy szomorú esemény hírét közlik Jézussal, bizonyára hallani akarják, hogy ehhez a szörnyűséghez, mit szól Jézus. Jézus nem lát lényeges különbséget a szerencsétlenül járt emberek és a hallgatósága sorsa között. „Ha nem tértek meg, éppúgy elvesztek ti is mindnyájan!” Meglepő, amikor Jézus az élőkről, úgy beszél, mint halottakról. Jézust egyik tanítványa kérte ”Uram, engedd meg, hogy előbb elmenjek és eltemessem apámat!" Jézus azonban ezt felelte: "Kövess engem, hagyd a holtakra, hadd temessék halottaikat!"

Mt 8:21-22

Jézus a Mennyből leveleket diktál a kisázsiai egyházaknak, a szárdeszi egyháznak üzeni: „Ezt mondja az, akié az Isten hét lelke és a hét csillag: Tudok tetteidről. Tudom, hogy élőnek neveznek, de halott vagy.”

Jel 3:1

Élők

A látszat az, hogy az élők közül időnként meghal valaki, a valóság ezzel szemben az, hogy a holtak közül időnként életre kel valaki, megtér valaki Jézushoz. Isten úgy szeret bennünket, ahogy vagyunk, ámde nem maradhatunk meg olyannak, amilyenek vagyunk. A terméketlen fügefa sorsával arra figyelmeztet bennünket Jézus, hogy megtérésünk gyümölcseit teremjünk meg, különben úgy tekint ránk is, mint a szárdeszi keresztényekre! Nem elégedhetünk meg azzal, hogy Isten gondviselő szeretetének a tárgyai vagyunk. Isten szeretetének az a célja, hogy az ő szeretetének helye legyen bennünk, hogy félreálljunk az ő útjából, hogy helyet adjunk neki az életünkben, hogy megteremjük emberszeretetének gyümölcseit, az ő dicsőségére!


Kerékjártó Mihály

A bejegyzés trackback címe:

https://istenutja.blog.hu/api/trackback/id/tr581818265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása