Nagyböjt kezdetén

 2010.02.16. 14:10

Szívünkben talán még elevenen karácsony öröme, s megdöbbenten tapasztaljuk, hogy immár belépünk a nagyböjtbe.

Nemrég még a roráte misékre igyekeztünk, s próbáltuk lelkünket felkészíteni arra, hogy lelkünben valóban megszülethessen Jézus. S most, a 40 nap kezdetén, a bennünk megszülető Jézussal együtt mi is kivonulunk a pusztába, hogy aztán végigjárjuk Vele a passiót, s a feltámadás örömében feloldódva éljük keresztény életünk valóságát.

Nagyböjt a befelé fordulás, az elcsendesedés, az önmegtagadás, az Istenre figyelés intenzív időszaka. Lehetőség arra, hogy a szokásosnál jobban gyakoroljuk Isten és emberszeretetünket, lehetőség arra, hogy felfedezzük magunkban a bennünk rejlő Istent és a jót, mely minden emberi szív mélyén meghúzódik.

Ez az időszak a Jézussal való benső egyesülés időszaka. Megismerni, szeretni, követni, és eggyé válni Vele! Meglátni Őt minden emberben, részt vállalni a szenvedéseikben, osztozni örömeikben, s életünk példájával mécsesként világítani szívükben.

Önmegtagadásaink által , a böjttel kifejezzük Isten iránti szeretetünket, lemondunk vágyainkról, s mindenünket Neki adjuk, így küzdve a kísértések ellen.

Ahogyan Jézust megkísértette e Sátán, úgy számíthatunk mi is arra, hogy ezen időszakban talán még inkább hatalmába akar keríteni bennünket.

Imádság és böjt! A két fegyver, mellyel hatásosan küzdhetünk a gonosz ellen.

Milyen jó lenne, ha ez a nagyböjt valóban az Istenre irányítaná minden figyelmünket, értelmünket, akaratunkat! és szívünket!

Oly sokmindennel megbántjuk Őt, annyi, de annyi bűnt hordoz má az emberiség, hogy épp itt az ideje önmagunkba nézni, s véglegesen szakítani mindennnel , ami elválaszt Tőle.

Az imádság, böjt és alamizsnálkodás lelkülete mellett nagyböjt központi gondolata a bűnbánattartás is.

A bűnbánattartás Szent Ferencnek is központi témája.

"Tartsatok bűnbánatot, teremjétek a bűnbánat méltó gyümölcseit, mert hamar meghalunk. Adjatok és adatik nektek. Bocsássatok meg és nektek is megbocsáttatik. És hogyha ti nem bocsátjátok meg az embereknek bűneiket, az Úr sem bocsátja meg a ti bűneiteket. Valljátok meg minden bűnötöket. Boldogok akik bűnbánattal halnak meg, mert a mennyországba jutnak. Jaj azoknak, akik bűnbánat nélkül hallnak meg, mert az ördög fiai lesznek, kiknek tetteit cselekszik és az örök tűzre jutnak. Őrizkedjetek és óvakodjatok minden rossztól s legyetek állhatatosak mindvégig a jóban."

 

Ezzel a lelkülettel induljunk neki a nagyböjtnek, hogy önmegtagadásainkat Isten iránti igaz szeretetből végezzük, s minnél inkább Jézushoz hasonlók akarjunk lenni!

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://istenutja.blog.hu/api/trackback/id/tr511763201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása